Recorregut cronològic

—————————-

 • 2010

  El 15 de gener, el nostre president honorari Adrián Miró García va ser anomenat Fill Predilecte d’Alcoi. La iniciativa va partir de la nostra associació, i van ser moltes les entitats i particulars que es van adherir a l’acte.

  Per a esta ocasió, i com homenatge, el CAEHA va editar un llibret que porta per títol Poemes, i és una breu recorregut per la seua obra poètica que ell mateix va seleccionar i que qualifica com “autoretrat poètic”. El llibre es va lliurar als assistents durant el dinar que s’hi va celebrar a l’Hostal Savoy.

  El 20 de gener es va rebre contestació a la reclamació presentada contra els propietaris del castell de Barxell, per l’incompliment del deure de conservar i mantenir l’esmentat BIC.

  El 3 de febrer es va presentar al Centre Cultural el nou llibre de la sèrie “Homenatges”, El creacionisme militant, coordinat per Emili Aura i Josep M. Segura. Amb aquest llibret es van commemorar els 125 anys del descobriment de Les Llometes i, al mateix temps, es va recordar la polèmica apareguda en la premsa d’Alcoi d’aquella època entre els partidaris del creacionisme diví i els que defenien l’evidència científica anunciada per Darwin 25 anys abans.

  El 20 de maig es va presentar al Club d’Amics de la UNESCO el llibre Àlvar Seguí, memòries d’un comunista alcoià, obra del soci del CAEHA Àngel Beneito. La presentació fou a càrrec del professor Francisco Moreno.

  L’endemà, 21 de maig, la Consellera de Cultura i Esports, Trinidad Miró, va inaugurar la rehabilitació de la casa d’estiueig de la família de Juan Gil-Albert, Vil·la Vicenta. La Consellera va signar amb el president del CAEHA un protocol de cessió de l’ús de l’edifici com a centre cultural.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  PICT6801

  El 5 de juny, als salons del restaurant “La Ponderosa” de Benilloba, el Centre d’Estudis Contestans i el CAEHA van realitzar un dinar i un acte d’homenatge al professor Thomas Glick i a la seua esposa Beti, pintora. L’acte va ser coordinat pel nostre soci Josep Julià, qui va dirigir unes paraules d’agraïment i comiat al professor que es jubilava i tornava a la seua ciutat de Boston. El CAEHA va reconéixer la seua tasca intel·lectual i investigadora i va nomenar el matrimoni com a socis d’honor de l’entitat. El professor Glick, especialista en els regadius valencians medievals, va lliurar al CAEHA uns llibres publicats per ell.

  PICT6890

  PICT6913

  A finals del mes de juliol, Antoni Miró va fer lliurament al CAEHA d’un joc de la seua col·lecció de 24 gravats dedicats a Gil-Albert, gest que l’entitat va agrair i que va decidir situar-los com a exposició permanent a Vil·la Vicenta.

  El 17 de setembre es va inaugurar oficialment aquest espai cultural amb una jornada de portes obertes, aprofitant per presentar el llibre La societat industrial valenciana, recopilació coordinada per Josep Lluís Santonja de les actes d’aquell congrés celebrat en 2007.

  El 16 d’octubre es va realitzar a Vil·la Vicenta una trobada entre professors de l’IES Andreu Sempere i un grup de professors i sindicalistes sueco-noruecs, els quals volien intercanviar informació sobre l’hospital sueco-noruec.

  L’11 de novembre s’iniciava una nova edició del cicle “Coneixent la nostra història”, amb el títol “Charles Darwin, any 201”, amb referència als anys del seu naixement. Amb la col·laboració de la CAM, es van fer tres conferències impartides per professors de la Universitat de València i de la Universitat CEU València al saló d’actes de la Cambra de Comerç: Emili Aura Tortosa (“Perfecció, progrés i diversitat als estudis de la història humana”); Juli Peretó Magraner el 18 de novembre (“Per què l’evolució és certa i per què ens ha d’importar?”); i Jesús Ignacio Catalá Gorgues, el 25 de novembre (“L’evolució a casa nostra: usos i abusos d’una teoria universal”).

  El 13 de desembre el CAEHA, per mitjà de Josep M. Segura, el seu representant en el Consell de Protecció del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja, va suggerir que es realitzaren els treballs forestals necessaris per tal de no perdre la visió de l’ermita de Sant Antoni des de la nostra ciutat, un referent visual i simbòlic al llarg dels segles per als alcoians que la densitat de la vegetació ha deixat mig oculta.

  Eixe mateix dia el CAEHA va sol·licitar a l’Ajuntament que es dedicar un carrer al músic i compositor Carlos Palacio, en complir-se en 2011 el centenari del seu naixement.

 • 2009

  A finals de gener, el CAEHA va fer pública, mitjançant una nota de premsa, la seua preocupació per l’estat de deteriorament i per la ruïna que afecta el castell de Barxell.

  Abans de finalitzar el mateix mes, també vam manifestar amb una nova nota de premsa la nostra opinió contrària al trasllat a Madrid dels expedients valencians de la postguerra, conservats a les seus militars de les tres províncies.

  El 5 de març, representants del CAEHA van visitar l’Alcalde d’Alcoi i, entre altres coses, van demanar que la Corporació Municipal concedira la medalla d’Or de la Ciutat al nostre President d’Honor, Adrián Miró, pels seus mèrits com a escriptor, poeta i musicòleg, i per haver tractat en nombroses ocasions el tema d’Alcoi.

  El 10 de març, al saló de plens de l’Ajuntament, la Directora General del Llibre, Silvia Caballer, va presentar L’esborrany de la Cort del Justícia d’Alcoi, 1263-1264. El llibre, editat pel CAEHA junt amb la Conselleria de Cultura de la Generalitat, és un facsímil del manuscrit, amb transcripció i notes de l’historiador Ricard Bañó.

  El CAEHA va participar el 7 de maig en una taula rodona celebrada al CIM Apolo al voltant de la pau, al complir-se 70 anys de la finalització de la Guerra Civil. L’activitat es va completar amb un concert al·lusiu amb el títol “Et in terra pax”, on es va poder escoltar l’arranjament per a banda fet per Gregorio Casasempere de l’obra de Carlos Palacio “Espanya en el meu cor”.

  El 20 de maig, en el Centre Cultural, es va presentar l’obra d’Adrián Miró Alcoi entre la música i la dansa, edició del autor.

  El 16 de juliol es va celebrar una reunió ordinària del Consell de Protecció del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja, on el representant del CAEHA va ser un dels 4 vots negatius al projecte de construcció d’un hotel, tot i que es va aprovar per majoria.

  El 21 de juliol, el CAEHA va manifestar amb una nota de premsa la seua adhesió a l’homenatge als valencians deportats als camps d’extermini nazi que van proposar les Corts Valencianes. A Alcoi van ser 21 els deportats, dels quals només sobrevivia Francisco Aura.

  El 29 de setembre, al saló d’actes del Centre Cultural, es va reunir l’assemblea general ordinària del CAEHA.

  Durant els dies 16 al 18 d’octubre es va celebrar a Muro de l’Alcoi el congrés “400 anys d’expulsió dels moriscos”, organitzat per l’Institut d’Història Almoroig, i que va comptar entre altres amb la col·laboració del CAEHA. I del seu vicepresident Josep Lluís Santonja com a membre del comitè científic.

  A finals d’aquest mes es van iniciar els tràmits i les negociacions per a la cessió d’ús al CAEHA de la casa d’estiueig de Juan Gil-Albert (Vil·la Vicenta).

  El cicle “Coneixent la nostra història” d’aquest any va estar dedicat a “La crisi de 1909 i la Setmana Tràgica”. Va consistir en tres conferències impartides per distints professors: 12 de novembre, Ramiro Reig Armero (“Abans i després de la Setmana Tràgica. Malestar social i crisi política”); 19 de novembre, Maria Gemma Rubí Casals (“La Setmana Tràgica a Barcelona. Història d’una desafecció”); 26 de novembre, Ricard Bañó (“La crisi de 1909 a Alcoi”). El cicle es va completar el dia 21 amb la projecció de la pel·lícula d’Antonio Ribas, “La ciutat cremada”.

  El 5 de novembre, de la mà del CAEHA, es va presentar en Alcoi la Societat Valenciana de Genealogia i Heràldica al Centre Cultural, per part del seu vicepresident Josep Vicent López Gil.

  L’endemà, 6 de novembre, es va comunicar oficialment per part de l’Alcalde, la Regidora de Cultura i els representants del CAEHA, el nomenament d’Adrián Miró Garcia com a fill predilecte d’Alcoi.

  L’última activitat d’aquest any va ser l’enviament, el 9 de novembre, d’una petició a la Directora General del Patrimoni Cultural Valencià demanant el compliment de la Llei Valenciana del Patrimoni Cultural en relació a la conservació del castell de Barxell, declarat BIC.

 • 2008

  El dia 11 de gener del 2008, en la seu de la UNESCO, i dins de la sèrie Homenatges, el CAEHA presentà el llibret El memorial de greuges d´Alcoi a Felip V, amb estudi i introducció de Josep Lluís Santonja. S´acabà d´imprimir el 9 de gener d´este any, data en què es commemora el 300 aniversari de la capitulació d´Alcoi davant les tropes borbòniques. Això va suposar la liquidació del règim foral de la vila després de més de quatre segles de vigència.

  Aquest mateix any, en assemblea general ordinària celebrada el 18 de juny, es va renovar la Junta Directiva del CAEHA. Entre altres canvis, va ser anomenat president José Maria Soriano Bellver, continuant com a vicepresident Josep Lluís Santonja Cardona.

  El 18 de setembre, en el saló d’actes del Centre Cultural, es va presentar el llibre de Josep Lluís Santonja La desfeta d’Alcoi, editat per l’Arxiu Municipal amb la col·laboració del CAEHA.

  El 21 d’octubre, en el mateix lloc, es presentà el llibre del professor Josep Albert Mestre, Història de l’Escola d’Arts i Oficis d’Alcoi, editat pel CAEHA. Aquest és el tercer volum que editem dins de la nova col·lecció que es va iniciar per a celebrar el 25é aniversari de la nostra institució.

  En aquest any 2008 també es van complir 200 anys de la Guerra del Francés. Per commemorar aquest esdeveniment, el CAEHA va celebrar en el saló d’actes de la Cambra de Comerç, i amb el patrocini de la CAM, un seminari sobre La Guerra del Francés, dins del cicle “Coneixent la nostra història”. Es va comptar amb quatre conferències dictades per professors de les universitats d’Alacant i València: 30 d’octubre, Emilio Soler Pascual (“Los hermanos Villanueva, dos setabenses en la crisis del Antiguo Régimen”); 13 de novembre, Manuel Ardit Lucas (“El preludi de la Guerra del Francés”); 20 de novembre, Rafael Zurita Aldeguer (“La guerra del Francés y las dos batalles de Castalla”); 27 de novembre, Emilio La Parra López (“Las Cortes de Cádiz y el primer liberalismo espanyol”).

  PICT4531 PICT4532

   

 • 2007

  El dimecres 14 de març del 2007, fruit de quasi dos anys de treball, va ser presentat en el saló d´actes del Centre Cultural el llibre “Història d´Alcoi” impulsat i escrit per membres CAEHA i finançat per l´Ajuntament. Amb aquest llibre, inclòs dins la programació feta pel 750 Aniversari de l’atorgament a Alcoi de la Carta Pobla, culminaven les iniciatives nascudes al voltant de dita celebració.

  Es tracta del projecte més important realitzat fins ara per aquesta entitat: una història general de la ciutat. Sobretot, es tracta d´un intent de comptar aquesta història de forma accessible, però amb rigor, presentant de forma senzilla els últims estudis dels historiadors i investigadors. La coordinació del llibre ha estat a càrrec de Josep Lluís Santonja i Josep Mª Segura. El llibre, de gran format, reuneix en 600 ajustades pàgines la història d´Alcoi en textos de 49 autors, tots membres del CAEHA, i és la primera vegada que es tracta la nostra història amb caràcter interdisciplinari.

  historia

  Dins de la celebració del 25 aniversari del CAEHA, en el mateix mes de març es va organitzar un Seminari sobre la Guerra de Successió a Alcoi, sota el títol de La desfeta d´Alcoi (1707–1708).

  El Seminari, que va tindre lloc en l’aula de cultura de la CAM, començà el dia 1 de març amb una conferència de Carmen Pérez Aparicio (Universitat de València), que va tractar sobre “La Guerra de Successió: València i el context europeu”. El dia 7, Enrique Giménez (Universitat d´Alacant) va parlar sobre “La Nova Planta i el corregiment d´Alcoi”. El dia 15, el professor Agustí Alcoberro (Universitat de Barcelona) dissertà sobre el desconegut tema de “L’exili austriacista”. El Seminari acabà el dia 22 de març amb una taula rodona, en la qual membres del CAEHA van parlar de “Les conseqüències de la desfeta per a la història d´Alcoi”.

  A més, aquest Seminari es va completar amb una excursió guiada a Almansa, el dissabte 24 de març, per a visitar l´indret de la batalla. Una vegada en Almansa, es va fer una explicació general de la batalla i no sols van recórrer els llocs que van ocupar els exèrcits, sinó que, al mateix temps, ens van explicar el desenvolupament i circumstàncies de la guerra que va resultar tan desfavorable per a les forces austriacistes i els valencians.

  El 25 aniversari de la nostra institució va culminar amb l’organització i celebració, en novembre d´aquest any 2007, del Congrés “La Societat Industrial al País Valencià”.

  L’acte inaugural i presentació del Congrés va tindre lloc el dijous 8 de novembre, a les 12 h., en la seu de la Tèxtil Alcoiana. Per la vesprada, i en el saló d´actes de la CAM, el professor Ramón Tamames va fer la primera ponència del Congrés, que va tractar sobre “El desarrollo del capitalismo frente a sus enemigos: el gato de siete vidas”.

  La resta de ponències i comunicacions van tindre lloc al saló d´actes de la Cambra de Comerç, i el divendres a la nit, en l’Hotel AC Ciutat d´Alcoi, es va fer un sopar de gala al que van assistir nombrosos membres del CAEHA i on es volien celebrar més festivament els 25 anys de la nostra institució. La ponència del divendres dia 9, va córrer a càrrec d’Eusebi Casanelles, director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, que va voler respondre a la pregunta: hi ha futur per a l´arqueologia industrial? La ponència del dissabte dia 10, va ser dictada pel professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, Josep Fontana, qui va parlar dels inicis de la industrialització.

  Estes ponències van ser acompanyades per una vintena de comunicacions, exposades per distints membres del CAEHA, que des de la seua especialitat presentaven  aportacions al tema tractat de la industrialització, fonamentalment fent referència a Alcoi.

  El Congrés va finalitzar el diumenge, dia 11 de novembre, amb una visita guiada a la ciutat, visitant espais industrial i testimonis arquitectònics.

 • 2006

  El dissabte 14 de gener del 2006, el CAEHA va homenatjar, en el transcurs d’un sopar, a Francisco Aura, únic supervivent alcoià dels camps d´extermini nazis. En aquest acte es va fer lliurament del llibre Homenatge als Alcoians deportats als camps d´extermini nazis, editat per la nostra institució. En aquest llibre es recorden els sofriments i els horrors que van patir mes d´una vintena d´alcoians en els camps d´extermini, durant la Segona Guerra Mundial, i dels quals sols en van sobreviure quatre.

  Durant l’any 2007 el CAEHA anava a celebrar els seus primers 25 anys de vida, ja que va nàixer a la tardor de l’any 1982. És per això que es van programar una sèrie d´activitats que havien de culminar en l’organització d´un Congrés sobre “La societat industrial al País Valencià”, a finals del 2007.

  Dins d´aquesta celebració es pretenia també encetar una nova línia de publicacions referents a la història de la nostra ciutat, elaborada pels socis del CAEHA sota el títol general “Estudis de la història d´Alcoi”.

  El primer llibre d´aquesta nova col·lecció va ser enllestit per Pedro Juan Parra, i presentat en la seu de la UNESCO el dia 19 de desembre del 2006, sota el títol El Club d´amics de la UNESCO d´Alcoi: del franquisme a la transició democràtica (1966-1979). Es tracta d´un llibre que fa una ullada a tot allò que va passar a Alcoi en eixos moments tan importants de la nostra història recent, i que han marcat no tan sols el passat del nostre poble, sinó també el seu present.

  Per altra banda, aquell mateix mes de desembre es va publicar el llibre anual de la sèrie Homenatges, esta vegada dirigit a El primer Ajuntament alcoià de la II República, ja que es commemorava el 75é aniversari de la proclamació de la II República Espanyola.

  PICT2632

 • 2005

  El dia 28 de gener del 2005 es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana l’anunci pel qual se sotmetia a informació pública la proposta sobre el pla de reforma interior – sector 2 – del Casc Antic d´Alcoi. És per això que el CAEHA, representat pel seu president, el dia 21 de febrer va entregar en el Registre de l’Ajuntament un plec que contenia cinc al·legacions al pla, i que resumidament expressaven: que s’elaborara un Pla especial de Protecció, ja que es tractava d´un BIC; que en el document que es pretenia aprovar es fera referència expressa a la realització d´estudis previs sobre el efectes de les obres en el patrimoni arqueològic; que semblava una deficiència, i per tant es demanava que es corregira, el fet de no presentar-se en la documentació un catàleg de béns i espais protegits del municipi, amb les àrees arqueològiques i paleontològiques; que s’actualitzara i ampliara el catàleg de BICs en este PRI del sector 2; i per últim, que no es modificara l´estructura urbana i arquitectònica, ni les qualitats del teixit urbà que defenien el Sector 2 del Nucli Antic d`Alcoi.

  Al final del mes de febrer, es va recordar altra vegada a tots els socis del CAEHA la intenció que tenia la nostra entitat de col·laborar en el 750 aniversari de la fundació d’Alcoi -efemèrides que se celebrava al llarg del següent any 2006-, amb l’elaboració d’un llibre sobre la història de la nostra ciutat, demanant a tots la seua col·laboració en este treball. La confecció d’aquest llibre va ser objecte d’un contracte entre el CAEHA i l’Ajuntament, el qual es feia càrrec del finançament del projecte.

 • 2004

  El 20 de març de 2004, i amb motiu de la estada a Alcoi del Consell Valencià de Cultura, el CAEHA va dirigir a esta autoritat cultural una carta en la que, al mateix temps que manifestava el seu reconeixement a la Institució, proclamava la necessitat de esforçar-se i lluitar per mantindre i recuperar el vast patrimoni cultural, arquitectònic i patrimonial alcoià, sempre feble i en perill d’extinció.

  El CAEHA va col·laborar en les Jornades sobre “El maquis”, que van tindre lloc en juny i juliol d’eixe any. En elles van participar historiadors que havien investigat sobre aquest moviment, es van passar diversos reportatges gràfics i es va organitzar una taula rodona on participaren alguns guerrillers.

  El dia 27 de novembre d’eixe mateix any, i organitzat pel CAEHA, van tindre lloc en el saló d’actes de la Cambra de Comerç les VI Jornades d´Història Local, que se celebraren sota el tema “Alcoi: Societat i Cultura”.

  La Jornada va ser inaugurada per Vicent Josep Escartí,  professor de la Universitat de València, que va fer una ponència sobre “Literatura i Societat del segle XVII: l’Alcoi del Barroc”. Després, en una sessió matinal, dedicada expressament al títol genèric de la jornada, es va presentar una visió de la correspondència de l’alcoià Gisbert Vilaplana; també és va fer una exposició dels orígens i primers anys de l’IES Pare Vitòria; es va parlar de l’escola a l’Alcoi franquista, de l’Escola d´Arts i Oficis i de l’Ateneo Alcoià; de dos arxius com són els d´Ovidi Montllor i el de “Ràdio Alcoi”, i es va donar una nova visió de la presència del poble gitano a Alcoi. En la sessió vespertina, es van considerar altres aspectes generals de la nostra història, com el topònim Alcoi, els hàbitats del neolític, les moreries, les obres públiques en el segle XVIII, els nostres límits com a municipi, i una mirada a l’associacionisme dels veïns.

  societat cultura

  Com el dia 9 de setembre, a l’edat de 90 anys, va morir a Madrid el professor alcoià Francisco Jordá Cerdá, historiador, catedràtic d’Arqueologia i figura eminent en Prehistòria, poc temps després, el dia 18 de desembre, el CAEHA va retre un homenatge pòstum al que havia estat el seu President Honorari. Va ser en el transcurs d’un dinar, i en esta ocasió van participar components de la nostra Institució, representants de la Universitat i Museus de la Comunitat, i membres de la família de l’homenatjat. En aquest acte es va presentar un llibret editat per nosaltres, Homenatge al professor Francisco Jordá Cerdá, prehistoriador, en el que apareix una ressenya biogràfica i bibliogràfica d´aquest destacat investigador.

 • 2003

  Al mes de setembre, el CAEHA va manifestar a l’Ajuntament la seua preocupació nascuda pel fet d’observar certa indiferència en quant al tractament del nostre patrimoni toponímic, tant a nivell oficial com a públic. Ens referíem a algunes denominacions que desvirtuaven el caràcter singular d’alguns topònims, com són les traduccions al castellà, els canvis que suplantaven el nom original, o la incorporació de noves denominacions que enteníem manifestaven una falta de sensibilitat, si més no, una agressió al nostre patrimoni col·lectiu.

  En novembre d’eixe any, i amb motiu de la pròxima commemoració l’any 2006 del 750é aniversari de la fundació d’Alcoi com a poble, s’hi va proposar editar un llibre on arreplegar les fites més importants de la nostra història.

  El 16 de desembre, i davant d’actuacions d’enderrocament d’edificis peculiars del Centre Històric d’Alcoi, el CAEHA va sol·licitar a la Unitat Tècnica de Patrimoni Arquitectònic de la Direcció General del Patrimoni Artístic de la Generalitat Valenciana certa informació, com la descatalogació d’elements del Centre Històric d’Alcoi, si s’havia remet a eixa unitat tècnica el pla especial de protecció de béns culturals i, finalment, si havien estat comunicats els expedients de declaració de ruïna dels immobles enderrocats.

  El mateix mes de desembre, junt amb l’Associació Cultural Littera, el CAEHA va homenatjar el filòleg, historiador, musicòleg i poeta Adrián Miró en el seu 80é aniversari. A tal fi, s’hi va organitzar un recital de poemes de l’autor i s’hi va publicar un llibre fruit de diverses col·laboracions, que contenia una semblança del personatge, les seues dades biogràfiques i la seua bibliografia.

 • 2002

  El CAEHA junt amb l’IES Andreu Sempere organitzaren una sèrie d’activitats així com una exposició al voltant de l’Hospital Suec-Noruec, que es va instal·lar a Alcoi durant la Guerra Civil, concretament a l’edifici de l’Escola Industrial, gràcies a la solidaritat dels demòcrates escandinaus, els quals es feren càrrec de les despeses necessàries per adquirir material quirúrgic, medicaments, ambulàncies i el desplaçament del personal sanitari.

  El 25 de setembre, el CAEHA va signar i presentar a l’Ajuntament un manifest social sobre la urgència i la necessitat d’un nou Pla General d’Ordenació Urbana d’Alcoi, inquietud que era compartida per altres entitats de la ciutat.

  Des d’aquest any, el CAEHA pertany a la Xarxa d’Institucions d’Estudis Comarcals de les Comarques Centrals Valencianes (XIEC), que edita una interessant revista, “Espai del Llibre”, la qual ofereix informació sobre les publicacions i activitats de nombroses entitats de L’Alcoià, El Comtat, La Safor, La Vall d’Albaida i La Costera.

 • 2001

  Al llarg del mes de febrer, el CAEHA i el Club d’Amics de la UNESCO organitzaren una sèrie d’activitats sobre “La transició democràtica a través dels seus protagonistes”. Així, el dia 20 es presentà el llibre José Martínez: la epopeia de Ruedo Ibérico, seguit d’una taula rodona sobre l’exili cultural: “Ruedo Ibérico, epopeia o subversió”; el dia 23 s’organitzà el col·loqui “La Transició democràtica espanyola: una visió des de la perifèria”, impartida pels periodistes José Mª Perea i Enrique Cerdán Tato; i el dia 28 una altra taula rodona, esta vegada sobre “La Transició a Alcoi”, en la qual van participar huit protagonistes d’aquell moment.

  El 10 de novembre, al Saló d’Actes del Centre Social de la Zona Nord, es van celebrar les V Jornades d’Història Local, que el CAEHA dedicà a “L’Alcoi del segle XX”. Constaren de dues sessions: la primera pel matí, centrada en les investigacions que s’havien realitzat sobre la història recent de la ciutat (transformacions urbanes i arquitectòniques, guerra civil, franquisme, postguerra, democràcia, partits polítics, vida quotidiana…); i la segona de vesprada, dedicada a recerques de diverses èpoques.

  segle xx

 • 2000

  A l’Assemblea General celebrada el 19 d’octubre, el CAEHA va decidir organitzar una sèrie d’activitats, entre les quals cal destacar la creació d’un fons fotogràfic local (paisatges, carrers, esdeveniments, persones, etc.) i documental (qualsevol que ens permetera conèixer millor la nostra història recent: carnets de socis d’entitats locals, de sindicalistes, d’afiliats a partits polítics, cartilles militars, salconduits de guerra, memòries, experiències escrites, etc.), en principi anteriors a 1940, però admetent-ne també fins la Transició democràtica. Aquest fons procedent de particulars ha permés ampliar el patrimoni documental local i està dipositat a la Fototeca de l’Arxiu Municipal.

 • 1999

  Aquest any, la Regidoria de Promoció Lingüística va encarregar al CAEHA la confecció d’un estudi toponímic del terme municipal d’Alcoi, amb l’objectiu de confeccionar un catàleg general de tots els topònims locals. Aquest projecte va ser realitzat per un grup interdisciplinari de filòlegs i historiadors, socis de l’entitat.

  Per altra banda, la Regidoria de Cultura va acceptar el projecte que li va presentar la nostra institució de recuperar tant el patrimoni documental com la informació oral. Per aquest motiu, es van constituir dos grups de treball: un d’ells va confeccionar l’inventari de la documentació escrita sobre la fàbrica de Matarredona, mentre que l’altre va entrevistar tant persones significatives de la ciutat per les seues activitats professionals i polítiques, com d’altres anònimes, tot constituint un material que degudament complimentat i autoritzat constitueix la base de l’Arxiu Sonor de la ciutat que custòdia l’Arxiu Municipal.

  Durant els mesos de novembre i desembre, al saló d’actes de la CAM, i amb la intenció d’analitzar la nova Llei de Patrimoni Cultural Valencià i debatre la seua repercussió en la conservació del nostre patrimoni local, s’hi van organitzar unes jornades sobre “Alcoi, Ciutat i Patrimoni”. En elles es van tractar aspectes sobre el patrimoni arqueològic, documental i arquitectònic del nostre municipi, on van participar professionals i tècnics de les diferents matèries de debat. En aquell moment s’estava confeccionant el Pla General Municipal d’Ordenació Urbana, i es volia que s’hi donaren respostes i solucions a una sèrie d’aspectes que eren bàsics, com la degradació ambiental i patrimonial d’alguns sectors de la ciutat, en especial el Centre Històric, la pèrdua d’immobles singulars o l’escàs interès que hi havia en invertir en la seua remodelació.

  El CAEHA, a fi de poder gestionar amb eficàcia el patrimoni cultural d’Alcoi, va proposar la conveniència de crear un Departament Municipal de Patrimoni, amb responsabilitat sobre el planejament urbanístic, la restauració i rehabilitació dels béns immobles locals. A més a més, en totes les sessions s’hi va posar de manifest la urgent necessitat de preservar, recuperar i difondre els trets d’identitat que integren i composen el nostre patrimoni cultural, així com la necessitat d’afavorir la difusió i l’estima d’aquest ampli llegat històric, arqueològic, arquitectònic, artístic i arxivístic.

 • 1998

  Des d’aquest any, el CAEHA va reprendre amb energies renovades les tasques pròpies de la seua finalitat principal: l’estudi i difusió de la història local i la conservació del patrimoni històric, tot desenvolupant un seguit d’activitats anuals que arriben fins els nostres dies.

  Durant el mes de març s’hi van organitzar cinc sessions teoricopràctiques d’iniciació a la fotografia; i els dies 12 i 13 de juny, un curs de tècniques d’utilització i aplicació als estudis locals de les fonts orals, per a tots aquells que volgueren iniciar-se en les tècniques de l’entrevista.

  A més, durant els dies 8, 9 i 10 de maig d’aquell mateix any, juntament amb el Seminari d’Estudis sobre la Ciència de la Universitat de València i l’Associació Cultural Alcoià-Comtat, el CAEHA coorganitzà les “III Jornades de Salut i Malaltia als Municipis Valencians”, les quals es van celebrar als locals de l’Apolo. El tema de recerca –amb 23 comunicacions i al voltant de 70 assistents entre arxivers, metges i historiadors– va ser l’estudi sobre el sistema de beneficència i sanitat que havien engegat alguns municipis valencians durant el període 1813-1942.

  higiene

  En juliol, el CAEHA també va col·laborar en la celebració del “125é aniversari de la I Internacional i la insurrecció del Petroli”, que organitzava el Club d’Amics de la UNESCO d’Alcoi. La nostra institució va assumir una sèrie d’activitats com el muntatge d’una exposició en la qual s’hi reflectia el context general del País i la cronologia dels fets, així com la situació social, laboral, demogràfica, higiènica i d’habitabilitat de la ciutat. L’exposició comptava amb mostres de la documentació arxivística que va generar la causa judicial incoada contra els avalotats, una selecció de panells de l’exposició “Anarquismo en la provincia de Alicante” i un catàleg explicatiu, cedits per l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert. A més, amb col·laboració amb altres entitats culturals i sindicats, es va editar el llibre Dos escrits sobre els fets d’Alcoi de 1873, que arreplegava el testimoni manuscrit d’un observador anònim i el facsímil del llibre Observaciones sobre los últimos sucesos de Alcoy (Apuntes para la historia), que Sevila Linares, coreligionari d’Albors, va editar al poc de l’esmentat avalot.

 • 1994

  Circumstàncies personals d’alguns dels seus membres van generar una crisi d’inactivitat al CAEHA com a associació, tot i que van continuar els treballs d’investigació dels seus components bé a nivell individual, bé en col·laboració amb entitats com l’Ajuntament.

  Precisament, amb ocasió del 150é aniversari de la concessió a Alcoi del títol de Ciutat, dos dels seus membres, Francesc X. Blay i Josep M. Segura, van coordinar i publicar una útil Guia Bibliogràfica de l’Alcoià-Comtat, fruit del treball de diversos anys, en la qual s’hi podia obtenir qualsevol tipus d’informació hemerogràfica d’aquest àmbit geogràfic, a més d’una relació d’arxius i jaciments arqueològics.

 • 1990

  Estes Jornades van ser l’origen de la creació de l’Associació Valenciana d’Arqueologia Industrial (AVAI), i entre les seues conclusions va estar l’organització del I Congrés d’Arqueologia Industrial del País Valencià, celebrat a Alcoi del 9 a l’11 de novembre de 1990.

  industrial

 • 1989

  En aquells anys, un grup de membres del CAEHA s’ocupava de la catalogació i l’estudi del variadíssim patrimoni industrial d’Alcoi, perquè l’alarmant estat del mateix plantejava urgents actuacions envers la documentació de les restes i estructures fins aquell moment conservades.

  Una de les primeres actuacions que el CAEHA va encetar en aquest camp, fou l’organització d’unes Jornades sobre “Teoria i Mètodes d’Arqueologia Industrial”, al Centre Cultural els dies 18 i 19 de febrer de 1989, les quals van comptar amb un total de 243 inscrits.

  S’hi van debatre qüestions al voltant dels orígens, objectius, mètodes i tècniques de treball de l’Arqueologia Industrial, catalogació del patrimoni industrial, etc., que constitueixen un volum –a mena d’actes– de les esmentades Jornades. El patrocini d’aquest cicle va ser a càrrec de l’Ajuntament d’Alcoi, i l’assessorament científic al Departament d’Humanitats Contemporànies de la Universitat d’Alacant.

 • 1987

  Entre els mesos de gener i febrer de 1987, es van presentar les IV Jornades d’Història alcoiana al Centre Cultural, en aquesta ocasió sota el títol “150 anys de premsa a Alcoi”. La mostra arreplegava la totalitat de publicacions periòdiques que a Alcoi s’havien editat els darrers 150 anys, cronològicament ordenades i amb la reproducció de gran quantitat de capçaleres de revistes i diaris, tant al catàleg com a l’exposició. Aquestes Jornades van comptar amb la participació dels conferenciants Ricard Blasco (“La premsa al País Valencià”) i José Miguel Santacreu (“La premsa alcoiana al llarg de la història”), a més d’una taula rodona que va reunir els mitjans de comunicació de la nostra ciutat.

  premsa

 • 1985

  En la primavera d’aquest any, el CAEHA va col·laborar en les tasques d’organització del Congrés d’Estudis de l’Alcoià-Comtat, tot aportant les exposicions “Torres i Castells de l’Alcoià-Comtat” i “L’Eneolític a les comarques de l’Alcoià-Comtat”, que s’hi van presentar a diferents municipis d’aquestes comarques, amb la participació dels nostres socis com a conferenciants i la reedició dels catàlegs d’ambdues exposicions.

  torres

  congres

 • 1984

  Durant els mesos de maig i juny, es van celebrar al Centre Cultural les II Jornades d’Història alcoiana, en aquesta ocasió dedicades a l’època medieval. Els diferents actes es van estructurar en una exposició sobre castellologia medieval d’aquestes comarques i un cicle de tres conferències, les quals van estar impartides per Ricard Bañó Armiñana (“Fundació d’Alcoi”); Mikel de Epalza (“L’Alcoià a l’època àrab”) i per Josep Mª Segura i Josep Torró (“Els castells de l’Alcoià-Comtat”). Aquest darrer tema fou l’objecte de l’exposició, amb nombrosos plànols de castells i talaies, fotografies, referències documentals, etc., que recull el catàleg que el Centre Cultural va editar i que permet conèixer el patrimoni castellològic del nostre indret més proper.

  Per tal de commemorar el centenari del descobriment i excavació de la cova prehistòrica de Les Llometes (Alcoi), el CAEHA va preparar també en aquest mateix any les III Jornades d’Història alcoiana, dedicades a l’Eneolític, tot desenvolupant-se diferents actes al Centre Cultural durant els mesos de novembre i desembre. Així, el 30 de novembre es va presentar l’edició del llibre Alcoy. Prehistoria y Arqueología. Cien años de investigación, que estava en fase d’impressió, i que recollia diferents aspectes sobre la Prehistòria i Antiguitat, així com la història de la investigació arqueològica a Alcoi, redactats per un selecte equip d’especialistes.

  arqueologia

  A continuació, s’hi va inaugurar l’exposició sobre l’Eneolític a les comarques de l’Alcoià-Comtat, amb diversos materials prehistòrics d’aquest moment, i que va ser recollida en un catàleg elaborat per J. Trelis Martí i J.M. Vicens Petit i editat pel Centre Cultural.

  eneolitic

  Cal fer menció de l’homenatge que l’Ajuntament i el CAEHA li van retre eixe mateix dia al prehistoriador alcoià Francisco Jordá Cerdá, amb la celebració d’un sopar a l’hotel Reconquista en el transcurs del qual va ser nomenat President Honorari del CAEHA.

  Aquesta personalitat va presidir els dies 1 i 2 de desembre les sessions del “Coloquio sobre el Eneolítico en el País Valenciano”, que igualment es va celebrar al nostre Centre Cultural, i que va comptar amb la participació de 204 inscrits i 18 ponències o comunicacions presentades que, uns mesos més tard, es van publicar al volum El Eneolítico en el País Valenciano, editat per l’Institut d’Estudis Juan Gil-Albert.

  eneolitico

 • 1983

  Com a conseqüència d’aquesta relació, el CAEHA va organitzar, el mes de novembre de 1983, les I Jornades d’Història alcoiana, sota el títol “Industrialització i Moviment Obrer a Alcoi”, que van incloure una exposició gràfica de documents relatius al procés industrial i a les manifestacions de tota mena de la classe obrera, custodiats a l’Arxiu Municipal de la nostra ciutat, a més d’un cicle de conferències impartides per Vicent Conejero (“La transición del modo de producción gremial al modo de producción industrial en Alcoy y su incidencia social”); Rafael Hernández Ferris (“El sistema mutualista obrero en Alcoy”); Manuel Cerdà Pérez (“Conflictes socials en la industrialització alcoiana”) i Ismael Vallés (“Els il·lustrats i la indústria a la regió d’Alcoi. Valls d’Alcoi i Vall d’Albaida”).

 • 1982

  A la tardor naix a Alcoi l’associació cultural anomenada “Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics” (CAEHA), constituïda inicialment per una comissió gestora de set membres –joves estudiants d’Història: Ricard J. Bañó Armiñana, Julio Trelis Martí, Josep Torró Abad, Juan Manuel Vicens Petit, Josep Mª Segura Martí, Emili Cortell Pérez i Joan Emili Aura Tortosa– que elaboraren els estatuts i iniciaren les gestions per tal d’aconseguir el reconeixement oficial del grup, atorgat pel Govern Civil d’Alacant amb data 04-03-1983 (inscrits al Registre d’Associacions amb el número 1.491).

  Els seus objectius han estat la investigació científica de temes històrics i arqueològics d’àmbit alcoià i comarcal, així com la seua difusió i la salvaguarda del nostre patrimoni cultural. El col·lectiu ha col·laborat des dels inicis amb l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi.

El 15 de gener, el nostre president honorari Adrián Miró García va ser anomenat Fill Predilecte d’Alcoi. La iniciativa va partir de la nostra associació, i van ser moltes les entitats i particulars que es van adherir a l’acte.

Per a esta ocasió, i com homenatge, el CAEHA va editar un llibret que porta per títol Poemes, i és una breu recorregut per la seua obra poètica que ell mateix va seleccionar i que qualifica com “autoretrat poètic”. El llibre es va lliurar als assistents durant el dinar que s’hi va celebrar a l’Hostal Savoy.

El 20 de gener es va rebre contestació a la reclamació presentada contra els propietaris del castell de Barxell, per l’incompliment del deure de conservar i mantenir l’esmentat BIC.

El 3 de febrer es va presentar al Centre Cultural el nou llibre de la sèrie “Homenatges”, El creacionisme militant, coordinat per Emili Aura i Josep M. Segura. Amb aquest llibret es van commemorar els 125 anys del descobriment de Les Llometes i, al mateix temps, es va recordar la polèmica apareguda en la premsa d’Alcoi d’aquella època entre els partidaris del creacionisme diví i els que defenien l’evidència científica anunciada per Darwin 25 anys abans.

El 20 de maig es va presentar al Club d’Amics de la UNESCO el llibre Àlvar Seguí, memòries d’un comunista alcoià, obra del soci del CAEHA Àngel Beneito. La presentació fou a càrrec del professor Francisco Moreno.

L’endemà, 21 de maig, la Consellera de Cultura i Esports, Trinidad Miró, va inaugurar la rehabilitació de la casa d’estiueig de la família de Juan Gil-Albert, Vil·la Vicenta. La Consellera va signar amb el president del CAEHA un protocol de cessió de l’ús de l’edifici com a centre cultural.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PICT6801

El 5 de juny, als salons del restaurant “La Ponderosa” de Benilloba, el Centre d’Estudis Contestans i el CAEHA van realitzar un dinar i un acte d’homenatge al professor Thomas Glick i a la seua esposa Beti, pintora. L’acte va ser coordinat pel nostre soci Josep Julià, qui va dirigir unes paraules d’agraïment i comiat al professor que es jubilava i tornava a la seua ciutat de Boston. El CAEHA va reconéixer la seua tasca intel·lectual i investigadora i va nomenar el matrimoni com a socis d’honor de l’entitat. El professor Glick, especialista en els regadius valencians medievals, va lliurar al CAEHA uns llibres publicats per ell.

PICT6890

PICT6913

A finals del mes de juliol, Antoni Miró va fer lliurament al CAEHA d’un joc de la seua col·lecció de 24 gravats dedicats a Gil-Albert, gest que l’entitat va agrair i que va decidir situar-los com a exposició permanent a Vil·la Vicenta.

El 17 de setembre es va inaugurar oficialment aquest espai cultural amb una jornada de portes obertes, aprofitant per presentar el llibre La societat industrial valenciana, recopilació coordinada per Josep Lluís Santonja de les actes d’aquell congrés celebrat en 2007.

El 16 d’octubre es va realitzar a Vil·la Vicenta una trobada entre professors de l’IES Andreu Sempere i un grup de professors i sindicalistes sueco-noruecs, els quals volien intercanviar informació sobre l’hospital sueco-noruec.

L’11 de novembre s’iniciava una nova edició del cicle “Coneixent la nostra història”, amb el títol “Charles Darwin, any 201”, amb referència als anys del seu naixement. Amb la col·laboració de la CAM, es van fer tres conferències impartides per professors de la Universitat de València i de la Universitat CEU València al saló d’actes de la Cambra de Comerç: Emili Aura Tortosa (“Perfecció, progrés i diversitat als estudis de la història humana”); Juli Peretó Magraner el 18 de novembre (“Per què l’evolució és certa i per què ens ha d’importar?”); i Jesús Ignacio Catalá Gorgues, el 25 de novembre (“L’evolució a casa nostra: usos i abusos d’una teoria universal”).

El 13 de desembre el CAEHA, per mitjà de Josep M. Segura, el seu representant en el Consell de Protecció del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja, va suggerir que es realitzaren els treballs forestals necessaris per tal de no perdre la visió de l’ermita de Sant Antoni des de la nostra ciutat, un referent visual i simbòlic al llarg dels segles per als alcoians que la densitat de la vegetació ha deixat mig oculta.

Eixe mateix dia el CAEHA va sol·licitar a l’Ajuntament que es dedicar un carrer al músic i compositor Carlos Palacio, en complir-se en 2011 el centenari del seu naixement.

A finals de gener, el CAEHA va fer pública, mitjançant una nota de premsa, la seua preocupació per l’estat de deteriorament i per la ruïna que afecta el castell de Barxell.

Abans de finalitzar el mateix mes, també vam manifestar amb una nova nota de premsa la nostra opinió contrària al trasllat a Madrid dels expedients valencians de la postguerra, conservats a les seus militars de les tres províncies.

El 5 de març, representants del CAEHA van visitar l’Alcalde d’Alcoi i, entre altres coses, van demanar que la Corporació Municipal concedira la medalla d’Or de la Ciutat al nostre President d’Honor, Adrián Miró, pels seus mèrits com a escriptor, poeta i musicòleg, i per haver tractat en nombroses ocasions el tema d’Alcoi.

El 10 de març, al saló de plens de l’Ajuntament, la Directora General del Llibre, Silvia Caballer, va presentar L’esborrany de la Cort del Justícia d’Alcoi, 1263-1264. El llibre, editat pel CAEHA junt amb la Conselleria de Cultura de la Generalitat, és un facsímil del manuscrit, amb transcripció i notes de l’historiador Ricard Bañó.

El CAEHA va participar el 7 de maig en una taula rodona celebrada al CIM Apolo al voltant de la pau, al complir-se 70 anys de la finalització de la Guerra Civil. L’activitat es va completar amb un concert al·lusiu amb el títol “Et in terra pax”, on es va poder escoltar l’arranjament per a banda fet per Gregorio Casasempere de l’obra de Carlos Palacio “Espanya en el meu cor”.

El 20 de maig, en el Centre Cultural, es va presentar l’obra d’Adrián Miró Alcoi entre la música i la dansa, edició del autor.

El 16 de juliol es va celebrar una reunió ordinària del Consell de Protecció del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja, on el representant del CAEHA va ser un dels 4 vots negatius al projecte de construcció d’un hotel, tot i que es va aprovar per majoria.

El 21 de juliol, el CAEHA va manifestar amb una nota de premsa la seua adhesió a l’homenatge als valencians deportats als camps d’extermini nazi que van proposar les Corts Valencianes. A Alcoi van ser 21 els deportats, dels quals només sobrevivia Francisco Aura.

El 29 de setembre, al saló d’actes del Centre Cultural, es va reunir l’assemblea general ordinària del CAEHA.

Durant els dies 16 al 18 d’octubre es va celebrar a Muro de l’Alcoi el congrés “400 anys d’expulsió dels moriscos”, organitzat per l’Institut d’Història Almoroig, i que va comptar entre altres amb la col·laboració del CAEHA. I del seu vicepresident Josep Lluís Santonja com a membre del comitè científic.

A finals d’aquest mes es van iniciar els tràmits i les negociacions per a la cessió d’ús al CAEHA de la casa d’estiueig de Juan Gil-Albert (Vil·la Vicenta).

El cicle “Coneixent la nostra història” d’aquest any va estar dedicat a “La crisi de 1909 i la Setmana Tràgica”. Va consistir en tres conferències impartides per distints professors: 12 de novembre, Ramiro Reig Armero (“Abans i després de la Setmana Tràgica. Malestar social i crisi política”); 19 de novembre, Maria Gemma Rubí Casals (“La Setmana Tràgica a Barcelona. Història d’una desafecció”); 26 de novembre, Ricard Bañó (“La crisi de 1909 a Alcoi”). El cicle es va completar el dia 21 amb la projecció de la pel·lícula d’Antonio Ribas, “La ciutat cremada”.

El 5 de novembre, de la mà del CAEHA, es va presentar en Alcoi la Societat Valenciana de Genealogia i Heràldica al Centre Cultural, per part del seu vicepresident Josep Vicent López Gil.

L’endemà, 6 de novembre, es va comunicar oficialment per part de l’Alcalde, la Regidora de Cultura i els representants del CAEHA, el nomenament d’Adrián Miró Garcia com a fill predilecte d’Alcoi.

L’última activitat d’aquest any va ser l’enviament, el 9 de novembre, d’una petició a la Directora General del Patrimoni Cultural Valencià demanant el compliment de la Llei Valenciana del Patrimoni Cultural en relació a la conservació del castell de Barxell, declarat BIC.

El dia 11 de gener del 2008, en la seu de la UNESCO, i dins de la sèrie Homenatges, el CAEHA presentà el llibret El memorial de greuges d´Alcoi a Felip V, amb estudi i introducció de Josep Lluís Santonja. S´acabà d´imprimir el 9 de gener d´este any, data en què es commemora el 300 aniversari de la capitulació d´Alcoi davant les tropes borbòniques. Això va suposar la liquidació del règim foral de la vila després de més de quatre segles de vigència.

Aquest mateix any, en assemblea general ordinària celebrada el 18 de juny, es va renovar la Junta Directiva del CAEHA. Entre altres canvis, va ser anomenat president José Maria Soriano Bellver, continuant com a vicepresident Josep Lluís Santonja Cardona.

El 18 de setembre, en el saló d’actes del Centre Cultural, es va presentar el llibre de Josep Lluís Santonja La desfeta d’Alcoi, editat per l’Arxiu Municipal amb la col·laboració del CAEHA.

El 21 d’octubre, en el mateix lloc, es presentà el llibre del professor Josep Albert Mestre, Història de l’Escola d’Arts i Oficis d’Alcoi, editat pel CAEHA. Aquest és el tercer volum que editem dins de la nova col·lecció que es va iniciar per a celebrar el 25é aniversari de la nostra institució.

En aquest any 2008 també es van complir 200 anys de la Guerra del Francés. Per commemorar aquest esdeveniment, el CAEHA va celebrar en el saló d’actes de la Cambra de Comerç, i amb el patrocini de la CAM, un seminari sobre La Guerra del Francés, dins del cicle “Coneixent la nostra història”. Es va comptar amb quatre conferències dictades per professors de les universitats d’Alacant i València: 30 d’octubre, Emilio Soler Pascual (“Los hermanos Villanueva, dos setabenses en la crisis del Antiguo Régimen”); 13 de novembre, Manuel Ardit Lucas (“El preludi de la Guerra del Francés”); 20 de novembre, Rafael Zurita Aldeguer (“La guerra del Francés y las dos batalles de Castalla”); 27 de novembre, Emilio La Parra López (“Las Cortes de Cádiz y el primer liberalismo espanyol”).

PICT4531 PICT4532

 

El dimecres 14 de març del 2007, fruit de quasi dos anys de treball, va ser presentat en el saló d´actes del Centre Cultural el llibre “Història d´Alcoi” impulsat i escrit per membres CAEHA i finançat per l´Ajuntament. Amb aquest llibre, inclòs dins la programació feta pel 750 Aniversari de l’atorgament a Alcoi de la Carta Pobla, culminaven les iniciatives nascudes al voltant de dita celebració.

Es tracta del projecte més important realitzat fins ara per aquesta entitat: una història general de la ciutat. Sobretot, es tracta d´un intent de comptar aquesta història de forma accessible, però amb rigor, presentant de forma senzilla els últims estudis dels historiadors i investigadors. La coordinació del llibre ha estat a càrrec de Josep Lluís Santonja i Josep Mª Segura. El llibre, de gran format, reuneix en 600 ajustades pàgines la història d´Alcoi en textos de 49 autors, tots membres del CAEHA, i és la primera vegada que es tracta la nostra història amb caràcter interdisciplinari.

historia

Dins de la celebració del 25 aniversari del CAEHA, en el mateix mes de març es va organitzar un Seminari sobre la Guerra de Successió a Alcoi, sota el títol de La desfeta d´Alcoi (1707–1708).

El Seminari, que va tindre lloc en l’aula de cultura de la CAM, començà el dia 1 de març amb una conferència de Carmen Pérez Aparicio (Universitat de València), que va tractar sobre “La Guerra de Successió: València i el context europeu”. El dia 7, Enrique Giménez (Universitat d´Alacant) va parlar sobre “La Nova Planta i el corregiment d´Alcoi”. El dia 15, el professor Agustí Alcoberro (Universitat de Barcelona) dissertà sobre el desconegut tema de “L’exili austriacista”. El Seminari acabà el dia 22 de març amb una taula rodona, en la qual membres del CAEHA van parlar de “Les conseqüències de la desfeta per a la història d´Alcoi”.

A més, aquest Seminari es va completar amb una excursió guiada a Almansa, el dissabte 24 de març, per a visitar l´indret de la batalla. Una vegada en Almansa, es va fer una explicació general de la batalla i no sols van recórrer els llocs que van ocupar els exèrcits, sinó que, al mateix temps, ens van explicar el desenvolupament i circumstàncies de la guerra que va resultar tan desfavorable per a les forces austriacistes i els valencians.

El 25 aniversari de la nostra institució va culminar amb l’organització i celebració, en novembre d´aquest any 2007, del Congrés “La Societat Industrial al País Valencià”.

L’acte inaugural i presentació del Congrés va tindre lloc el dijous 8 de novembre, a les 12 h., en la seu de la Tèxtil Alcoiana. Per la vesprada, i en el saló d´actes de la CAM, el professor Ramón Tamames va fer la primera ponència del Congrés, que va tractar sobre “El desarrollo del capitalismo frente a sus enemigos: el gato de siete vidas”.

La resta de ponències i comunicacions van tindre lloc al saló d´actes de la Cambra de Comerç, i el divendres a la nit, en l’Hotel AC Ciutat d´Alcoi, es va fer un sopar de gala al que van assistir nombrosos membres del CAEHA i on es volien celebrar més festivament els 25 anys de la nostra institució. La ponència del divendres dia 9, va córrer a càrrec d’Eusebi Casanelles, director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, que va voler respondre a la pregunta: hi ha futur per a l´arqueologia industrial? La ponència del dissabte dia 10, va ser dictada pel professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, Josep Fontana, qui va parlar dels inicis de la industrialització.

Estes ponències van ser acompanyades per una vintena de comunicacions, exposades per distints membres del CAEHA, que des de la seua especialitat presentaven  aportacions al tema tractat de la industrialització, fonamentalment fent referència a Alcoi.

El Congrés va finalitzar el diumenge, dia 11 de novembre, amb una visita guiada a la ciutat, visitant espais industrial i testimonis arquitectònics.

El dissabte 14 de gener del 2006, el CAEHA va homenatjar, en el transcurs d’un sopar, a Francisco Aura, únic supervivent alcoià dels camps d´extermini nazis. En aquest acte es va fer lliurament del llibre Homenatge als Alcoians deportats als camps d´extermini nazis, editat per la nostra institució. En aquest llibre es recorden els sofriments i els horrors que van patir mes d´una vintena d´alcoians en els camps d´extermini, durant la Segona Guerra Mundial, i dels quals sols en van sobreviure quatre.

Durant l’any 2007 el CAEHA anava a celebrar els seus primers 25 anys de vida, ja que va nàixer a la tardor de l’any 1982. És per això que es van programar una sèrie d´activitats que havien de culminar en l’organització d´un Congrés sobre “La societat industrial al País Valencià”, a finals del 2007.

Dins d´aquesta celebració es pretenia també encetar una nova línia de publicacions referents a la història de la nostra ciutat, elaborada pels socis del CAEHA sota el títol general “Estudis de la història d´Alcoi”.

El primer llibre d´aquesta nova col·lecció va ser enllestit per Pedro Juan Parra, i presentat en la seu de la UNESCO el dia 19 de desembre del 2006, sota el títol El Club d´amics de la UNESCO d´Alcoi: del franquisme a la transició democràtica (1966-1979). Es tracta d´un llibre que fa una ullada a tot allò que va passar a Alcoi en eixos moments tan importants de la nostra història recent, i que han marcat no tan sols el passat del nostre poble, sinó també el seu present.

Per altra banda, aquell mateix mes de desembre es va publicar el llibre anual de la sèrie Homenatges, esta vegada dirigit a El primer Ajuntament alcoià de la II República, ja que es commemorava el 75é aniversari de la proclamació de la II República Espanyola.

PICT2632

El dia 28 de gener del 2005 es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana l’anunci pel qual se sotmetia a informació pública la proposta sobre el pla de reforma interior – sector 2 – del Casc Antic d´Alcoi. És per això que el CAEHA, representat pel seu president, el dia 21 de febrer va entregar en el Registre de l’Ajuntament un plec que contenia cinc al·legacions al pla, i que resumidament expressaven: que s’elaborara un Pla especial de Protecció, ja que es tractava d´un BIC; que en el document que es pretenia aprovar es fera referència expressa a la realització d´estudis previs sobre el efectes de les obres en el patrimoni arqueològic; que semblava una deficiència, i per tant es demanava que es corregira, el fet de no presentar-se en la documentació un catàleg de béns i espais protegits del municipi, amb les àrees arqueològiques i paleontològiques; que s’actualitzara i ampliara el catàleg de BICs en este PRI del sector 2; i per últim, que no es modificara l´estructura urbana i arquitectònica, ni les qualitats del teixit urbà que defenien el Sector 2 del Nucli Antic d`Alcoi.

Al final del mes de febrer, es va recordar altra vegada a tots els socis del CAEHA la intenció que tenia la nostra entitat de col·laborar en el 750 aniversari de la fundació d’Alcoi -efemèrides que se celebrava al llarg del següent any 2006-, amb l’elaboració d’un llibre sobre la història de la nostra ciutat, demanant a tots la seua col·laboració en este treball. La confecció d’aquest llibre va ser objecte d’un contracte entre el CAEHA i l’Ajuntament, el qual es feia càrrec del finançament del projecte.

El 20 de març de 2004, i amb motiu de la estada a Alcoi del Consell Valencià de Cultura, el CAEHA va dirigir a esta autoritat cultural una carta en la que, al mateix temps que manifestava el seu reconeixement a la Institució, proclamava la necessitat de esforçar-se i lluitar per mantindre i recuperar el vast patrimoni cultural, arquitectònic i patrimonial alcoià, sempre feble i en perill d’extinció.

El CAEHA va col·laborar en les Jornades sobre “El maquis”, que van tindre lloc en juny i juliol d’eixe any. En elles van participar historiadors que havien investigat sobre aquest moviment, es van passar diversos reportatges gràfics i es va organitzar una taula rodona on participaren alguns guerrillers.

El dia 27 de novembre d’eixe mateix any, i organitzat pel CAEHA, van tindre lloc en el saló d’actes de la Cambra de Comerç les VI Jornades d´Història Local, que se celebraren sota el tema “Alcoi: Societat i Cultura”.

La Jornada va ser inaugurada per Vicent Josep Escartí,  professor de la Universitat de València, que va fer una ponència sobre “Literatura i Societat del segle XVII: l’Alcoi del Barroc”. Després, en una sessió matinal, dedicada expressament al títol genèric de la jornada, es va presentar una visió de la correspondència de l’alcoià Gisbert Vilaplana; també és va fer una exposició dels orígens i primers anys de l’IES Pare Vitòria; es va parlar de l’escola a l’Alcoi franquista, de l’Escola d´Arts i Oficis i de l’Ateneo Alcoià; de dos arxius com són els d´Ovidi Montllor i el de “Ràdio Alcoi”, i es va donar una nova visió de la presència del poble gitano a Alcoi. En la sessió vespertina, es van considerar altres aspectes generals de la nostra història, com el topònim Alcoi, els hàbitats del neolític, les moreries, les obres públiques en el segle XVIII, els nostres límits com a municipi, i una mirada a l’associacionisme dels veïns.

societat cultura

Com el dia 9 de setembre, a l’edat de 90 anys, va morir a Madrid el professor alcoià Francisco Jordá Cerdá, historiador, catedràtic d’Arqueologia i figura eminent en Prehistòria, poc temps després, el dia 18 de desembre, el CAEHA va retre un homenatge pòstum al que havia estat el seu President Honorari. Va ser en el transcurs d’un dinar, i en esta ocasió van participar components de la nostra Institució, representants de la Universitat i Museus de la Comunitat, i membres de la família de l’homenatjat. En aquest acte es va presentar un llibret editat per nosaltres, Homenatge al professor Francisco Jordá Cerdá, prehistoriador, en el que apareix una ressenya biogràfica i bibliogràfica d´aquest destacat investigador.

Al mes de setembre, el CAEHA va manifestar a l’Ajuntament la seua preocupació nascuda pel fet d’observar certa indiferència en quant al tractament del nostre patrimoni toponímic, tant a nivell oficial com a públic. Ens referíem a algunes denominacions que desvirtuaven el caràcter singular d’alguns topònims, com són les traduccions al castellà, els canvis que suplantaven el nom original, o la incorporació de noves denominacions que enteníem manifestaven una falta de sensibilitat, si més no, una agressió al nostre patrimoni col·lectiu.

En novembre d’eixe any, i amb motiu de la pròxima commemoració l’any 2006 del 750é aniversari de la fundació d’Alcoi com a poble, s’hi va proposar editar un llibre on arreplegar les fites més importants de la nostra història.

El 16 de desembre, i davant d’actuacions d’enderrocament d’edificis peculiars del Centre Històric d’Alcoi, el CAEHA va sol·licitar a la Unitat Tècnica de Patrimoni Arquitectònic de la Direcció General del Patrimoni Artístic de la Generalitat Valenciana certa informació, com la descatalogació d’elements del Centre Històric d’Alcoi, si s’havia remet a eixa unitat tècnica el pla especial de protecció de béns culturals i, finalment, si havien estat comunicats els expedients de declaració de ruïna dels immobles enderrocats.

El mateix mes de desembre, junt amb l’Associació Cultural Littera, el CAEHA va homenatjar el filòleg, historiador, musicòleg i poeta Adrián Miró en el seu 80é aniversari. A tal fi, s’hi va organitzar un recital de poemes de l’autor i s’hi va publicar un llibre fruit de diverses col·laboracions, que contenia una semblança del personatge, les seues dades biogràfiques i la seua bibliografia.

El CAEHA junt amb l’IES Andreu Sempere organitzaren una sèrie d’activitats així com una exposició al voltant de l’Hospital Suec-Noruec, que es va instal·lar a Alcoi durant la Guerra Civil, concretament a l’edifici de l’Escola Industrial, gràcies a la solidaritat dels demòcrates escandinaus, els quals es feren càrrec de les despeses necessàries per adquirir material quirúrgic, medicaments, ambulàncies i el desplaçament del personal sanitari.

El 25 de setembre, el CAEHA va signar i presentar a l’Ajuntament un manifest social sobre la urgència i la necessitat d’un nou Pla General d’Ordenació Urbana d’Alcoi, inquietud que era compartida per altres entitats de la ciutat.

Des d’aquest any, el CAEHA pertany a la Xarxa d’Institucions d’Estudis Comarcals de les Comarques Centrals Valencianes (XIEC), que edita una interessant revista, “Espai del Llibre”, la qual ofereix informació sobre les publicacions i activitats de nombroses entitats de L’Alcoià, El Comtat, La Safor, La Vall d’Albaida i La Costera.

Al llarg del mes de febrer, el CAEHA i el Club d’Amics de la UNESCO organitzaren una sèrie d’activitats sobre “La transició democràtica a través dels seus protagonistes”. Així, el dia 20 es presentà el llibre José Martínez: la epopeia de Ruedo Ibérico, seguit d’una taula rodona sobre l’exili cultural: “Ruedo Ibérico, epopeia o subversió”; el dia 23 s’organitzà el col·loqui “La Transició democràtica espanyola: una visió des de la perifèria”, impartida pels periodistes José Mª Perea i Enrique Cerdán Tato; i el dia 28 una altra taula rodona, esta vegada sobre “La Transició a Alcoi”, en la qual van participar huit protagonistes d’aquell moment.

El 10 de novembre, al Saló d’Actes del Centre Social de la Zona Nord, es van celebrar les V Jornades d’Història Local, que el CAEHA dedicà a “L’Alcoi del segle XX”. Constaren de dues sessions: la primera pel matí, centrada en les investigacions que s’havien realitzat sobre la història recent de la ciutat (transformacions urbanes i arquitectòniques, guerra civil, franquisme, postguerra, democràcia, partits polítics, vida quotidiana…); i la segona de vesprada, dedicada a recerques de diverses èpoques.

segle xx

A l’Assemblea General celebrada el 19 d’octubre, el CAEHA va decidir organitzar una sèrie d’activitats, entre les quals cal destacar la creació d’un fons fotogràfic local (paisatges, carrers, esdeveniments, persones, etc.) i documental (qualsevol que ens permetera conèixer millor la nostra història recent: carnets de socis d’entitats locals, de sindicalistes, d’afiliats a partits polítics, cartilles militars, salconduits de guerra, memòries, experiències escrites, etc.), en principi anteriors a 1940, però admetent-ne també fins la Transició democràtica. Aquest fons procedent de particulars ha permés ampliar el patrimoni documental local i està dipositat a la Fototeca de l’Arxiu Municipal.

Aquest any, la Regidoria de Promoció Lingüística va encarregar al CAEHA la confecció d’un estudi toponímic del terme municipal d’Alcoi, amb l’objectiu de confeccionar un catàleg general de tots els topònims locals. Aquest projecte va ser realitzat per un grup interdisciplinari de filòlegs i historiadors, socis de l’entitat.

Per altra banda, la Regidoria de Cultura va acceptar el projecte que li va presentar la nostra institució de recuperar tant el patrimoni documental com la informació oral. Per aquest motiu, es van constituir dos grups de treball: un d’ells va confeccionar l’inventari de la documentació escrita sobre la fàbrica de Matarredona, mentre que l’altre va entrevistar tant persones significatives de la ciutat per les seues activitats professionals i polítiques, com d’altres anònimes, tot constituint un material que degudament complimentat i autoritzat constitueix la base de l’Arxiu Sonor de la ciutat que custòdia l’Arxiu Municipal.

Durant els mesos de novembre i desembre, al saló d’actes de la CAM, i amb la intenció d’analitzar la nova Llei de Patrimoni Cultural Valencià i debatre la seua repercussió en la conservació del nostre patrimoni local, s’hi van organitzar unes jornades sobre “Alcoi, Ciutat i Patrimoni”. En elles es van tractar aspectes sobre el patrimoni arqueològic, documental i arquitectònic del nostre municipi, on van participar professionals i tècnics de les diferents matèries de debat. En aquell moment s’estava confeccionant el Pla General Municipal d’Ordenació Urbana, i es volia que s’hi donaren respostes i solucions a una sèrie d’aspectes que eren bàsics, com la degradació ambiental i patrimonial d’alguns sectors de la ciutat, en especial el Centre Històric, la pèrdua d’immobles singulars o l’escàs interès que hi havia en invertir en la seua remodelació.

El CAEHA, a fi de poder gestionar amb eficàcia el patrimoni cultural d’Alcoi, va proposar la conveniència de crear un Departament Municipal de Patrimoni, amb responsabilitat sobre el planejament urbanístic, la restauració i rehabilitació dels béns immobles locals. A més a més, en totes les sessions s’hi va posar de manifest la urgent necessitat de preservar, recuperar i difondre els trets d’identitat que integren i composen el nostre patrimoni cultural, així com la necessitat d’afavorir la difusió i l’estima d’aquest ampli llegat històric, arqueològic, arquitectònic, artístic i arxivístic.

Des d’aquest any, el CAEHA va reprendre amb energies renovades les tasques pròpies de la seua finalitat principal: l’estudi i difusió de la història local i la conservació del patrimoni històric, tot desenvolupant un seguit d’activitats anuals que arriben fins els nostres dies.

Durant el mes de març s’hi van organitzar cinc sessions teoricopràctiques d’iniciació a la fotografia; i els dies 12 i 13 de juny, un curs de tècniques d’utilització i aplicació als estudis locals de les fonts orals, per a tots aquells que volgueren iniciar-se en les tècniques de l’entrevista.

A més, durant els dies 8, 9 i 10 de maig d’aquell mateix any, juntament amb el Seminari d’Estudis sobre la Ciència de la Universitat de València i l’Associació Cultural Alcoià-Comtat, el CAEHA coorganitzà les “III Jornades de Salut i Malaltia als Municipis Valencians”, les quals es van celebrar als locals de l’Apolo. El tema de recerca –amb 23 comunicacions i al voltant de 70 assistents entre arxivers, metges i historiadors– va ser l’estudi sobre el sistema de beneficència i sanitat que havien engegat alguns municipis valencians durant el període 1813-1942.

higiene

En juliol, el CAEHA també va col·laborar en la celebració del “125é aniversari de la I Internacional i la insurrecció del Petroli”, que organitzava el Club d’Amics de la UNESCO d’Alcoi. La nostra institució va assumir una sèrie d’activitats com el muntatge d’una exposició en la qual s’hi reflectia el context general del País i la cronologia dels fets, així com la situació social, laboral, demogràfica, higiènica i d’habitabilitat de la ciutat. L’exposició comptava amb mostres de la documentació arxivística que va generar la causa judicial incoada contra els avalotats, una selecció de panells de l’exposició “Anarquismo en la provincia de Alicante” i un catàleg explicatiu, cedits per l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert. A més, amb col·laboració amb altres entitats culturals i sindicats, es va editar el llibre Dos escrits sobre els fets d’Alcoi de 1873, que arreplegava el testimoni manuscrit d’un observador anònim i el facsímil del llibre Observaciones sobre los últimos sucesos de Alcoy (Apuntes para la historia), que Sevila Linares, coreligionari d’Albors, va editar al poc de l’esmentat avalot.

Circumstàncies personals d’alguns dels seus membres van generar una crisi d’inactivitat al CAEHA com a associació, tot i que van continuar els treballs d’investigació dels seus components bé a nivell individual, bé en col·laboració amb entitats com l’Ajuntament.

Precisament, amb ocasió del 150é aniversari de la concessió a Alcoi del títol de Ciutat, dos dels seus membres, Francesc X. Blay i Josep M. Segura, van coordinar i publicar una útil Guia Bibliogràfica de l’Alcoià-Comtat, fruit del treball de diversos anys, en la qual s’hi podia obtenir qualsevol tipus d’informació hemerogràfica d’aquest àmbit geogràfic, a més d’una relació d’arxius i jaciments arqueològics.

Estes Jornades van ser l’origen de la creació de l’Associació Valenciana d’Arqueologia Industrial (AVAI), i entre les seues conclusions va estar l’organització del I Congrés d’Arqueologia Industrial del País Valencià, celebrat a Alcoi del 9 a l’11 de novembre de 1990.

industrial

En aquells anys, un grup de membres del CAEHA s’ocupava de la catalogació i l’estudi del variadíssim patrimoni industrial d’Alcoi, perquè l’alarmant estat del mateix plantejava urgents actuacions envers la documentació de les restes i estructures fins aquell moment conservades.

Una de les primeres actuacions que el CAEHA va encetar en aquest camp, fou l’organització d’unes Jornades sobre “Teoria i Mètodes d’Arqueologia Industrial”, al Centre Cultural els dies 18 i 19 de febrer de 1989, les quals van comptar amb un total de 243 inscrits.

S’hi van debatre qüestions al voltant dels orígens, objectius, mètodes i tècniques de treball de l’Arqueologia Industrial, catalogació del patrimoni industrial, etc., que constitueixen un volum –a mena d’actes– de les esmentades Jornades. El patrocini d’aquest cicle va ser a càrrec de l’Ajuntament d’Alcoi, i l’assessorament científic al Departament d’Humanitats Contemporànies de la Universitat d’Alacant.

Entre els mesos de gener i febrer de 1987, es van presentar les IV Jornades d’Història alcoiana al Centre Cultural, en aquesta ocasió sota el títol “150 anys de premsa a Alcoi”. La mostra arreplegava la totalitat de publicacions periòdiques que a Alcoi s’havien editat els darrers 150 anys, cronològicament ordenades i amb la reproducció de gran quantitat de capçaleres de revistes i diaris, tant al catàleg com a l’exposició. Aquestes Jornades van comptar amb la participació dels conferenciants Ricard Blasco (“La premsa al País Valencià”) i José Miguel Santacreu (“La premsa alcoiana al llarg de la història”), a més d’una taula rodona que va reunir els mitjans de comunicació de la nostra ciutat.

premsa

En la primavera d’aquest any, el CAEHA va col·laborar en les tasques d’organització del Congrés d’Estudis de l’Alcoià-Comtat, tot aportant les exposicions “Torres i Castells de l’Alcoià-Comtat” i “L’Eneolític a les comarques de l’Alcoià-Comtat”, que s’hi van presentar a diferents municipis d’aquestes comarques, amb la participació dels nostres socis com a conferenciants i la reedició dels catàlegs d’ambdues exposicions.

torres

congres

Durant els mesos de maig i juny, es van celebrar al Centre Cultural les II Jornades d’Història alcoiana, en aquesta ocasió dedicades a l’època medieval. Els diferents actes es van estructurar en una exposició sobre castellologia medieval d’aquestes comarques i un cicle de tres conferències, les quals van estar impartides per Ricard Bañó Armiñana (“Fundació d’Alcoi”); Mikel de Epalza (“L’Alcoià a l’època àrab”) i per Josep Mª Segura i Josep Torró (“Els castells de l’Alcoià-Comtat”). Aquest darrer tema fou l’objecte de l’exposició, amb nombrosos plànols de castells i talaies, fotografies, referències documentals, etc., que recull el catàleg que el Centre Cultural va editar i que permet conèixer el patrimoni castellològic del nostre indret més proper.

Per tal de commemorar el centenari del descobriment i excavació de la cova prehistòrica de Les Llometes (Alcoi), el CAEHA va preparar també en aquest mateix any les III Jornades d’Història alcoiana, dedicades a l’Eneolític, tot desenvolupant-se diferents actes al Centre Cultural durant els mesos de novembre i desembre. Així, el 30 de novembre es va presentar l’edició del llibre Alcoy. Prehistoria y Arqueología. Cien años de investigación, que estava en fase d’impressió, i que recollia diferents aspectes sobre la Prehistòria i Antiguitat, així com la història de la investigació arqueològica a Alcoi, redactats per un selecte equip d’especialistes.

arqueologia

A continuació, s’hi va inaugurar l’exposició sobre l’Eneolític a les comarques de l’Alcoià-Comtat, amb diversos materials prehistòrics d’aquest moment, i que va ser recollida en un catàleg elaborat per J. Trelis Martí i J.M. Vicens Petit i editat pel Centre Cultural.

eneolitic

Cal fer menció de l’homenatge que l’Ajuntament i el CAEHA li van retre eixe mateix dia al prehistoriador alcoià Francisco Jordá Cerdá, amb la celebració d’un sopar a l’hotel Reconquista en el transcurs del qual va ser nomenat President Honorari del CAEHA.

Aquesta personalitat va presidir els dies 1 i 2 de desembre les sessions del “Coloquio sobre el Eneolítico en el País Valenciano”, que igualment es va celebrar al nostre Centre Cultural, i que va comptar amb la participació de 204 inscrits i 18 ponències o comunicacions presentades que, uns mesos més tard, es van publicar al volum El Eneolítico en el País Valenciano, editat per l’Institut d’Estudis Juan Gil-Albert.

eneolitico

Com a conseqüència d’aquesta relació, el CAEHA va organitzar, el mes de novembre de 1983, les I Jornades d’Història alcoiana, sota el títol “Industrialització i Moviment Obrer a Alcoi”, que van incloure una exposició gràfica de documents relatius al procés industrial i a les manifestacions de tota mena de la classe obrera, custodiats a l’Arxiu Municipal de la nostra ciutat, a més d’un cicle de conferències impartides per Vicent Conejero (“La transición del modo de producción gremial al modo de producción industrial en Alcoy y su incidencia social”); Rafael Hernández Ferris (“El sistema mutualista obrero en Alcoy”); Manuel Cerdà Pérez (“Conflictes socials en la industrialització alcoiana”) i Ismael Vallés (“Els il·lustrats i la indústria a la regió d’Alcoi. Valls d’Alcoi i Vall d’Albaida”).

A la tardor naix a Alcoi l’associació cultural anomenada “Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics” (CAEHA), constituïda inicialment per una comissió gestora de set membres –joves estudiants d’Història: Ricard J. Bañó Armiñana, Julio Trelis Martí, Josep Torró Abad, Juan Manuel Vicens Petit, Josep Mª Segura Martí, Emili Cortell Pérez i Joan Emili Aura Tortosa– que elaboraren els estatuts i iniciaren les gestions per tal d’aconseguir el reconeixement oficial del grup, atorgat pel Govern Civil d’Alacant amb data 04-03-1983 (inscrits al Registre d’Associacions amb el número 1.491).

Els seus objectius han estat la investigació científica de temes històrics i arqueològics d’àmbit alcoià i comarcal, així com la seua difusió i la salvaguarda del nostre patrimoni cultural. El col·lectiu ha col·laborat des dels inicis amb l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi.