Vil•la Vicenta – El Salt

Vil·la Vicenta es una propietat situada al paratge alcoià del Salt, que fou adquirida en 1912 per la família de Juan Gil-Albert (1904-1994) quan el nostre escriptor tenia 8 anys. L’origen d’aquesta casa del Salt fou un antic molí —denominat de Tres Sous— que el comprador va transformar en un edifici de tres plantes batejat amb el nom de Vil·la Vicenta, en honor a la seua esposa.

salt1

La casa se situa a un enclavament natural privilegiat, a l’abric d’un penyal que a les vesprades d’estiu cobreix amb la seua ombra gran part de la finca, i des de la qual s’albira una fonda vall, amb Alcoi al fons. A la casa s’accedeix per la planta principal o planta noble, a la qual s’arriba després d’un xicotet recorregut entre arbres, des de la reixa que dóna al camí vell de Madrid. Des d’esta planta, a través d’una escala interior, s’arriba tant a la planta inferior com a la superior. Una escala exterior porta també des de la planta principal a la planta baixa i al jardí que es va construir en eixe moment, completat amb una capella quasi adossada a la penya.

salt2

Durant molts anys, l’escriptor Juan Gil-Albert va estiuejar en aquesta finca del Salt, escenari de les seues lectures i d’algun dels seus escrits, fins que l’any 1958 va ser adquirida per la parròquia de Santa Maria d’Alcoi. En 1990 la finca va passar a ser propietat de la Generalitat Valenciana –vinculada a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport–, la qual en 2010 va fer una completa rehabilitació per crear un nou espai cultural i d’oci per a Alcoi i la va cedir al Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics amb els següents objectius:

  1. Realitzar activitats culturals de caràcter general i, a més, desenvolupar aquelles que estan relacionades amb els fins del CAEHA, que no són altres que l’estudi i defensa del patrimoni històric i cultural d’Alcoi i comarca.
  2. Mantindre viu el record de l’escriptor alcoià Juan Gil-Albert.
  3. Donar a conèixer i divulgar les excavacions, els descobriments i els estudis que es realitzen en el denominat jaciment d’El Salt, enclavat en l’interior d’esta finca.

salt3

En base a aquests usos, durant l’època estival la casa es converteix en allotjament per a l’equip d’arqueòlegs que excaven al jaciment paleolític del Salt, que va estar habitat per neandertals fa uns 60.000 a 30.000 anys. A banda, el CAEHA gestiona l’activitat cultural que s’hi du a terme utilitzant el jardí i la planta noble, on l’entitat hi té dipositada la biblioteca de temàtica alcoiana que l’escriptor i poeta Adrián Miró els va llegar.